Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal kulinarny po raz czwarty [ZDJĘCIA]

Joanna Lajsner
Festiwal kulinarny po raz czwarty
Festiwal kulinarny po raz czwarty Joanna Lajsner
Festiwal kulinarny po raz czwarty. We wtorek w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie unosiły się smakowite zapachy. Wszystko za sprawą festiwalu kulinarnego, którego czwartą edycję przygotowała szkoła.

Festiwal kulinarny po raz czwarty Podczas festiwalu kulinarnego odbyły się dwa konkursy. Pierwszy z nich polegał na gotowaniu "na żywo" przez czteroosobowe drużyny składające się z profesjonalnego kucharza, członkini koła gospodyń wiejskich, ucznia szkoły ponadgimnazjalnej oraz ucznia gimnazjum. Skład drużyn był losowany, a członkowie poznali się dopiero podczas festiwalu. Najlepszym zespołem okazała się drużyna Bogumiły Franek, szefowej kuchni restauracji "Ranczo w Dolinie", w której skład wchodziły: Arleta Majer (KGW Poladowo), Wiktoria Śliwińska przedstawicielka Gimnazjum w Śmiglu oraz Joanna Tomiak uczennica kl. IV tżgd ZSP w Nietążkowie. Panie przygotowały roladę z polędwiczek faszerowaną serem feta, polędwiczki w sosie z leśnych grzybów oraz carpaccio z polędwicy.

W jury zasiedli: ks. dziekan Krzysztof Mizerski, burmistrz Śmigla Małgorzata Adamczak, Halina Senftleben-Samol, dyrektor ZS w Bronikowie, Piotr Filipowicz oraz wicedyrektor ZSP w Nietążkowie, Marek Grześkowiak.

Zobacz też: Koncert poświęcony Janowi Pawłowi II w Kościanie [ZDJĘCIA]

Druga część konkursu polegała na ocenianiu przez zgromadzonych potraw, które przynieśli uczniowie i zaproszeni goście. W tej konkurencji uczestniczyło ponad trzydzieści potraw, od bigosu, przez czerninę, gołąbki po różne napoje i ciasta. Pysznie wyglądające i pachnące potrawy szybko znikały ze stołu. Największym uznaniem w kategorii "uczniowie" cieszyły się "pyry z robokami" autorstwa Martyny Błażejczak z I loa. II miejsce zajął Euzebiusz Samol z II lob, który przygotował karkówkę po wielkopolsku, a trzecie - Weronika Ruskowiak z tartą marcepanową z wiśniami i konfiturą pomarańczową.

Wśród zaproszonych gości I miejsce zajęła Sabina Rybakowska, która przygotowała jajka faszerowane, II - Gabriela Kozak i jej sos tatarski. Na podium znalazły się też rogaliki z Rogalina, które przyniosła Urszula Jąder.

Dodatkowo, podczas festiwalu można było wysłuchać wykładu Andrzeja Kuźminiśkiego na temat kuchni staropolskiej i mickiewiczowskiej oraz obejrzeć występ cheerleaderek z Nietążkowa. Dla zgromadzonych na skrzypcach zagrała Katarzyna Marach.

Fundatorem nagród było Starostwo Powiatowe w Kościanie oraz Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Koscian.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscian.naszemiasto.pl Nasze Miasto