Dzień Szparaga w Bieżyniu został zorganizowany po raz drugi. Pomysłodawcą jest Tomasz Szymański, dyrektor szkoły podstawowej. - Łączymy festyn z okazji Dnia Dziecka z promocją szparagów, uprawianych przez wielu okolicznych rolników - mówi dyrektor szkoły. - Chciałbym, żeby w przyszłości impreza nabrała rozmachu, ale od czegoś trzeba przecież zacząć.
Podczas Dnia Szparaga w Bieżyniu uczniowie szkoły podstawowej mogli usiąść za kierownicą wozu strażackiego, spróbować swych sił w operowaniu wężem strażackim, skorzystać z trampoliny, toczyć się we wnętrzu specjalnej kuli oraz pobawić zdalnie sterowanymi samochodzikami. Były też przejażdżki bryczką i gra w "dwa ognie". Chętni uczniowie w specjalnych kucharskich czapkach, obierali też i kroili szparagi na zupę.
Zobacz też: Dzień Matki w Krzywiniu [zdjęcia]
Z 10 kilogramów szparagów podarowanych przez miejscowych rolników ugotowanych zostało 40 litrów zupy. - Wystarczy woda, obrane i pokrojone szparagi, sól, troszkę cukru i śmietana - wylicza Dorota Kaźmierczak, która gotowała zupę. - W domu także często gotuję zupę szparagową, robię też szparagi konserwowe, świetne do szynki.
Na zakończenie festynu zupa szparagowa została spałaszowana przez setkę uczniów podstawówki.
Szparagi są w tym roku wyjątkowo drogie, ale jak zaznacza Janusz Partyka z Bieżynia, który warzywa te uprawia od 15 lat, powodem jest mały urodzaj. - Zima była łagodna, rośliny nie zdążyły odpocząć i teraz plonują gorzej niż w poprzednich latach. Szparagowe zaczęły się pojawiać przynajmniej miesiąc wcześniej. Trzeba też pamiętać, że zbyt długie zbiory, niekorzystnie odbiją się w przyszłym sezonie.
Koscian.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?