18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

III Festiwal Kulinarny w Nietążkowie tym razem poświęcony potrawom wielkopolskim

Anna Szklarska-Meller
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie odbył się III Festiwal Kulinarny. Tym razem impreza została poświęcona potrawom wielkopolskim. Na stołach królowały więc smakowite pyry z gziką, kapusta "Przybrody", wielkopolski galart i ciupka z grochem.

Na pomysł zorganizowania festiwalu wpadła dyrektor szkoły w Nietążkowie, Arleta Adamczak-Puk. - Oglądałam w telewizji programy kulinarne i doszłam do wniosku, że niektóre z nich są interesujące. Pomyślałam więc, że w naszej szkole można by zorganizować imprezę poświęconą gotowaniu. Od początku nie ograniczaliśmy się do uczniów, ale angażujemy w to przedsięwzięcie także lokalną społeczność - zaznacza Arleta Adamczak-Puk.

Podczas festiwalu rozegrane zostały dwie konkurencje. W pierwszej goście i uczestnicy imprezy oceniali potrawy przygotowane wcześniej przez uczniów oraz panie z kół gospodyń wiejskich. Na specjalnie przygotowanym stole piętrzyły się dania mięsne, jarskie, a także ciasta i ciasteczka. Kiedy już wszyscy nasycili oczy smakowitymi widokami, po ponad godzinnym oczekiwaniu ruszyli do stołu, by spróbować konkursowych specjałów. Najwięcej głosów otrzymał sernik Marty Spławskiej, uczennicy ZSP w Nietążkowie.

Zobacz też: Maraton zumby w Śmiglu

Drugą konkurencją było gotowanie na żywo. Wzięły w niej udział trzy drużyny złożone z szefów kuchni śmigielskich restauracji, uczniów szkoły w Nietążkowie oraz pań z kół gospodyń wiejskich. Skład każdej drużyny został wylosowany. Zespoły musiały w ciągu 50 minut przygotować dania ze składników, umieszczonych w specjalnie przygotowanym koszu. O tym, który kosz przypadł danej drużynie, także zdecydowało losowanie.

Dania oceniało 5-osobowe jury. Pierwsze miejsce zdobył zespół nr 2 w składzie: Robert Kasperski, Krystyna Blimel i Agnieszka Ruskowiak. Dwie pozostałe drużyny zajęły drugie miejsce. W ich skład wchodzili: (koszyk nr I) Paweł Smelkowski, Bogumiła Rozwalka i Magdalena Nowak, (koszyk nr III ) Piotr Ratajczak, Urszula Jąder i Adrianna Kośmider. Oczekiwanie na możliwość skosztowania przysmaków umilił wszystkim występ zespołu Żeńcy Wielkopolscy oraz uczennic Anny Przybylskiej i Kingi Rung.

Zobacz też: Muzeum regionalne wydało album "Nad Ziemią Kościańską" [zdjęcia]

Podczas festiwalu można było wysłuchać opowieści o wielkopolskich tradycjach kulinarnych, a także otrzymać broszurę z przepisami na regionalne dania. Arleta Adamczak-Puk w imieniu klubu sportowego i szkoły podpisała też porozumienie z Leszczyńskim Klubem Kolarskim. Imprezie patronował kościański starosta, Andrzej Jęcz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscian.naszemiasto.pl Nasze Miasto