18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

III Festiwal Kulinarny w Nietążkowie tym razem poświęcony potrawom wielkopolskim

Anna Szklarska-Meller
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie odbył się III Festiwal Kulinarny. Tym razem impreza została poświęcona potrawom wielkopolskim. Na stołach królowały więc smakowite pyry z gziką, kapusta "Przybrody", wielkopolski galart i ciupka z grochem.

Na pomysł zorganizowania festiwalu wpadła dyrektor szkoły w Nietążkowie, Arleta Adamczak-Puk. - Oglądałam w telewizji programy kulinarne i doszłam do wniosku, że niektóre z nich są interesujące. Pomyślałam więc, że w naszej szkole można by zorganizować imprezę poświęconą gotowaniu. Od początku nie ograniczaliśmy się do uczniów, ale angażujemy w to przedsięwzięcie także lokalną społeczność - zaznacza Arleta Adamczak-Puk.

Podczas festiwalu rozegrane zostały dwie konkurencje. W pierwszej goście i uczestnicy imprezy oceniali potrawy przygotowane wcześniej przez uczniów oraz panie z kół gospodyń wiejskich. Na specjalnie przygotowanym stole piętrzyły się dania mięsne, jarskie, a także ciasta i ciasteczka. Kiedy już wszyscy nasycili oczy smakowitymi widokami, po ponad godzinnym oczekiwaniu ruszyli do stołu, by spróbować konkursowych specjałów. Najwięcej głosów otrzymał sernik Marty Spławskiej, uczennicy ZSP w Nietążkowie.

Zobacz też: Maraton zumby w Śmiglu

Drugą konkurencją było gotowanie na żywo. Wzięły w niej udział trzy drużyny złożone z szefów kuchni śmigielskich restauracji, uczniów szkoły w Nietążkowie oraz pań z kół gospodyń wiejskich. Skład każdej drużyny został wylosowany. Zespoły musiały w ciągu 50 minut przygotować dania ze składników, umieszczonych w specjalnie przygotowanym koszu. O tym, który kosz przypadł danej drużynie, także zdecydowało losowanie.

Dania oceniało 5-osobowe jury. Pierwsze miejsce zdobył zespół nr 2 w składzie: Robert Kasperski, Krystyna Blimel i Agnieszka Ruskowiak. Dwie pozostałe drużyny zajęły drugie miejsce. W ich skład wchodzili: (koszyk nr I) Paweł Smelkowski, Bogumiła Rozwalka i Magdalena Nowak, (koszyk nr III ) Piotr Ratajczak, Urszula Jąder i Adrianna Kośmider. Oczekiwanie na możliwość skosztowania przysmaków umilił wszystkim występ zespołu Żeńcy Wielkopolscy oraz uczennic Anny Przybylskiej i Kingi Rung.

Zobacz też: Muzeum regionalne wydało album "Nad Ziemią Kościańską" [zdjęcia]

Podczas festiwalu można było wysłuchać opowieści o wielkopolskich tradycjach kulinarnych, a także otrzymać broszurę z przepisami na regionalne dania. Arleta Adamczak-Puk w imieniu klubu sportowego i szkoły podpisała też porozumienie z Leszczyńskim Klubem Kolarskim. Imprezie patronował kościański starosta, Andrzej Jęcz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscian.naszemiasto.pl Nasze Miasto