Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek już 23 lutego [PRZEPIS na pyszne pączki]

Marian Satała/TM/AIP
PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2017 [PRZEPIS, WIDEO]
PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2017 [PRZEPIS, WIDEO] archiwum
PRZEPIS NA PĄCZKI. Jaki jest najlepszy przepis na pyszne pączki? Sprawdź sprawdzony przepis! PĄCZKI PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK 2017

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1. Znakomicie do smażenia pączków nadają się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]
1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego.

Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.

PĄCZKI PRZEPIS. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2017]

Przepis na pączki a'la Wiesia
10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2016]

Pączek to niemal w całości wytwór rąk ludzkich. Tylko jedną rzecz robi maszyna: ciasto drożdżowe. Potem mistrz Zbigniew Handziak bierze wszystko w swoje ręce.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]


PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017

Najpierw porcjuje ciasto, czyli mówiąc językiem fachowców - robi kęsy. Następnie toczy z nich kształtne kule. Układa je na desce, posypuje odrobiną mąki, przykrywa lnianym płótnem i wkłada do specjalnego piekarnika. W nim wyrastają.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Kolejny etap to smażenie pączków w wannie z rozgrzanym tłuszczem. Przebywają tam około sześciu minut. Mistrz wyciąga je na specjalnym sicie i przy pomocy zmyślnej maszyny szprycuje różaną konfiturą.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Potem już tylko lukier lub cukier puder i pączek gotowy. Ma około 360 kalorii. Smacznego!

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

Źródło: gloswielkopolski.pl

Na drugiej stronie znajdziecie drugi sprawdzony przepis na pyszne pączki

PRZEPIS NA PĄCZKI 2

Przepis na pączki na tłusty Czwartek - składniki
- 10 dag drożdży
- 1 kg mąki
- 15 dag cukru
- 10 żółtek
- 0,5 l mleka
- 1,5 l oleju
- 2 łyżki masła (ew. margaryny)
- kieliszek spirytusu ew. octu
- marmolada

Przepis na pączki - jak zrobić pyszne pączki

Drożdże rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

Przepis na pączki - formowanie pączków

Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

Przepis na pączki - smażenie

Pączki smażymy w rozgrzanym oleju kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto