Wieki Jarmark Czempiński, który odbył się w niedzielę 28 wrześnie przyciągnął tłumy mieszkańców i przyjezdnych. Frekwencji sprzyjała doskonała, słoneczna pogoda i liczne atrakcje jakie czekały na zwiedzających. Organizatorzy tegorocznego jarmarku chcieli, aby mieszkańcy mogli poczuć atmosferę Czempinia z przełomu XIX i XX wieku kiedy to w mieście żyli przedstawiciele trzech kultur i narodów.
- Ówcześni mieszkańcy naszego miasta żyli wspólnie, szanowali się, współpracowali i zawierali między sobą małżeństwa. Czempiń był spokojnym miasteczkiem, gdzie ludzie tolerowali się mimo różnic kulturowych – mówiła Katarzyna Hohorek, szefowa Centrum Kultury w Czempiniu. Podczas jarmarku można było zwiedzać stoiska rękodzielnicze oraz popróbować różnych potraw.
Zobacz także:Piknik historyczny w Kościanie
Szczególne zainteresowanie wzbudziły dania kuchni żydowskiej serwowane przez Jakoba Ben Nistell, który przyjechał do Polski z Hajfy i na stałe mieszka w Poznaniu. - Dziś serwujemy Czulent szabat, czyli żydowski gulasz na bazie wołowiny z kaszą jaglaną i fasolą. To tradycyjne danie gotowane podczas naszych uroczystości religijnych – opowiadał pan Jakob.
W części artystycznej wielkiego jarmarku czempińskiego wystąpiły zespoły: „Rzeńcy Wielkopolscy”, Chór „Harfa”, Trio „Taklamakan”, Henio Tomczyk z zespołem „Izotop” oraz grupa „Jaromi z Ekom”. Wieczorem o 20:00 odbyło się także widowisko plenerowe „Stanisław i królewna”. Organizatorami Wielkiego Jarmarku Czempińskiego byli: Towarzystwo Przyjaciół i Sympatyków Ziemi Czempińskiej, Centrum Kultury w Czempiniu i Biblioteka Publiczna w Czempiniu.
Koscian.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?