W Racocie w sobotę pachniało smakowitościami z daleka. Na terenie racockiej stadniny o miano najlepszych kucharek rywalizowały członkinie różnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu kościańskiego.
Zgodnie z założeniami konkursu panie przygotowywały tradycyjne, wielkopolskie potrawy. Nie mogło zabraknąć zatem przepysznych szarych klusek, obficie okraszonych boczkiem z kiszoną kapustą. Było smacznie, swojsko, rodzinnie i choć upał dawał się we znaki to humory dopisywały.
W skład Komisji Konkursowej wchodzili:
Karol Wojtkowiak, szef kuchni w restauracji Pałacu Racot
Joanna Ziętkiewicz, ekspert kulinarny
Lucyna Stachowska, z-ca dyrektora OR KRUS w Poznaniu
Najlepszą potrawę przygotowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Olszewianki” z gminy Śmigiel. Drugie miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich ze Starych Oborzysk w gminie Kościan. Na trzecim miejscu znalazły się Panie z koła Gospodyń Wiejskich „Kokorzynianki” z gminy Kościan.
Celem konkursu „Kulinarna Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
- Zwycięzca, czyli Koło Gospodyń Wiejskich „Olszewianki” będzie reprezentować powiat kościański na wojewódzkim etapie konkursu. Dla uczestników kulinarnych zmagań przygotowane były trzy nagrody i wyróżnienie ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Kościanie - informują organizatorzy.
ZOBACZ TAKŻE:
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?