W konkursie rywalizowały trzy drużyny złożone z uczniów śmigielskich szkół, uczniów ZSP Nietążkowo, dawnych członków zespołu pieśni i tańca Żeńcy Wielkopolscy oraz członkiń Kół Gospodyń Wiejskich. Drużyny losowały koszyki z produktami, następnie musiały zaplanować wykonanie potrawy na bazie tych produktów.
Oprócz tego odbył się drugi konkurs gdzie przygotowane już potrawy oceniali zaproszeni goście i festiwalowa publiczność.
W czasie festiwalu odbyły się licytacje na rzecz ucznia ZSP w Nietążkowie Bartka Lewandowskiego, który cierpi na zanik mięśnie.
Wydarzenie uświetnił pokaz przygotowania krewetek, który zaprezentował mistrz kucharski z Wrocławia, rodowity śmigielanin Ryszard Konieczka. Przygotowanymi przez kucharza krewetkami częstowano festiwalowych gości.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?