MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Co jeść, by mieć dobry wzrok? Najważniejsze witaminy i minerały dla oczu. To najlepsze produkty!

Antocyjany i karotenoidy

Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze chronią naczynia krwionośne, polepszają przepływ krwi oraz pobudzają produkcję rodopsyny. Ponadto, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Te drugie z kolei redukują ryzyko pojawienia się zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Szczególnie bogate w antocyjany są jagody, winogrona, aronia, truskawki, czerwona kapusta czy wiśnie. Karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, obecne są w jarmużu, kapuście włoskiej, szczypiorku, dyni, kukurydzy, pomidorach oraz w owocach leśnych, np. w jeżynach, jagodach, malinach i borówkach.

Sprawdź wszystkie składniki --->

Czytaj też: Te osoby nie powinny jeść siemienia lnianego. Sprawdź!

Zobacz również

MZK Tomaszów nad Zalew Sulejowski do Smardzewic. Dodatkowe kursy od 1 czerwca

NOWE
MZK Tomaszów nad Zalew Sulejowski do Smardzewic. Dodatkowe kursy od 1 czerwca

Poważny wypadek pod Krakowem. Ogromne utrudnienia w ruchu

Poważny wypadek pod Krakowem. Ogromne utrudnienia w ruchu

Polecamy

Czarne chmury nad Wielkopolską

Czarne chmury nad Wielkopolską

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami