CZEMPIŃ. Jarmarku bożonarodzeniowego w tym roku nie będzie, ale mamy dla Was przepis na pierniczki burmistrza Konrada Malickiego [ZDJĘCIA]

Anna Szklarska-Meller
Anna Szklarska-Meller
CZEMPIŃ. Jarmarku bożonarodzeniowego w tym roku nie będzie, ale mamy dla Was przepis na pierniczki burmistrza Konrada Malickiego
CZEMPIŃ. Jarmarku bożonarodzeniowego w tym roku nie będzie, ale mamy dla Was przepis na pierniczki burmistrza Konrada Malickiego Andrzej Rajewicz
Jarmarku bożonarodzeniowego w Czempiniu w tym roku nie było i nie będzie, ale na pocieszenie mamy dla Was przepis na pierniczki burmistrza Konrada Malickiego, które szef samorządu wraz ze swoim zastępcą wypiekali podczas czempińskiego kiermaszu. Pamiętacie ten smak?

Przepis na pierniczki burmistrza Konrada Malickiego stał się w Czempiniu niemal gminnym dobrem. Receptura na świąteczne pierniki nie jest żadną tajemnicą, choć oprawa jaka towarzyszyła ich wypiekaniu podczas bożonarodzeniowych jarmarków w Czempiniu, była wyjątkowa. Nie da się też ukryć, że podczas jarmarku smakowały one szczególnie dobrze.

Może jednak samodzielnie wykonane w domu pierniczki, choć w części przywołają atmosferę bożonarodzeniowych jarmarków w Czempiniu. Oto przepis na słynne pierniczki:

SKŁADNIKI:
75 gram margaryny
260 gram miodu, najlepiej gryczanego
125 gram cukru
500 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie przyprawy do piernika

WYKONANIE:
Przygotowanie masy piernikowej zaczynamy od zmieszania w dużym naczyniu: maki, proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Naczynie ze zmieszanymi składnikami odstawiamy i zabieramy się za kolejny etap przygotowań.

W garnku umieszczamy margarynę, miód, jajko i cukier. Garnek podgrzewamy na małym ogniu. Mieszając składniki czekamy, aż się połączą i utworzą plastyczną masę. Zawartość garnka przelewamy do miski z uprzednio zmieszanymi suchymi składnikami.

Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce, czekając aż ciasto ostygnie. Kolejnym krokiem jest wypiekanie pierników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce. Czas pieczenia w rozgrzanym piekarniku to 5 do 8 minut. Świeżo upieczone pierniki są miękkie, lecz to ostygnięciu twardnieją. Najlepsze do jedzenia są po dwóch, trzech dniach.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie