Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Młode mieszkanki gminy Gaworzyce polecą do Chile

Młode mieszkanki gminy Gaworzyce polecą do Chile

Opolski filmowiec przygotowuje nową produkcję. Sławę zdobył na serialu „1670”

Opolski filmowiec przygotowuje nową produkcję. Sławę zdobył na serialu „1670”

Polecamy

Bierzesz kwas foliowy? Są nowe zalecenia. Sprawdź, jak zwiększyć dawkę tego składnika

Bierzesz kwas foliowy? Są nowe zalecenia. Sprawdź, jak zwiększyć dawkę tego składnika

Matura z fizyki 2024. Wymagania, terminy, rodzaje zadań

Matura z fizyki 2024. Wymagania, terminy, rodzaje zadań

PKP, PKS, PZPR - wiesz co oznaczają te skrótowce? Rozwiąż quiz i sprawdź

PKP, PKS, PZPR - wiesz co oznaczają te skrótowce? Rozwiąż quiz i sprawdź