Lato 2016 trwa. Jedz owoce i warzywa.
- To najbogatsze źródło witamin, minerałów i mikroelementów. Żaden preparat farmaceutyczny nie może ich zastąpić. Korzystajmy z darów natury, których sezon trwa bardzo krótko! Już dziś wybierzmy się na targ! - zachęca Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
Warzywa i owoce sezonowe najintensywniej cieszą nasze oczy i podniebienia od czerwca do sierpnia - września. Każdy miesiąc przynosi coś nowego.
W lipcu w ogródkach dojrzewa agrest i malina. Pojawiają się nektarynki i brzoskwinie, do warzyw nieśmiało dołącza pomidor. Są też zbiory porzeczki i śliwki. Wśród warzyw jest botwinka, bób, kalafior, kapusta. Chrupie młodziutka marchewka i zielony ogórek.
Sierpień to jagody i winogrona. Wrześniowe sady natomiast rumienią się barwami soczystych jabłek i gruszek.
- Wiosną i latem stragany na targu uginają się pod darami natury, na które czekamy przez cały rok. Nie przegapmy tego momentu i zafundujmy naszemu organizmowi najlepszą terapię witaminowo- minerałową. Warzywa i owoce są bogatym źródłem szczególnie witaminy C, prowitaminy A i kilku witamin z grupy B. Odkwaszają organizm, dostarczają energii oraz regulują przemianę materii. Mają korzystny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Świetnie poprawiają urodę! Można z nich także zrobić… maseczkę - mówi Bożena Janicka.
Jednym z ważniejszych składników warzyw jest błonnik, którego dostarcza m.in.: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, groch, fasola. Z owoców jabłka. Niektóre warzywa i owoce zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie oraz posiadających właściwości bakteriobójcze.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?