Na Marcina pieczemy rogale - nasze własne. Zobacz, łatwy przepis
Na św. Marcina koniecznie rogale!
Składniki ciasta
1 kg mąki pszennej,
25 dag cukru. 10 dag masła,
1/2 litra mleka,
3 jaja,
5 dkg drożdży,
szczypta soli,
cukier waniliowy.
W szklance ciepłego mleka rozrabiamy pokruszone drożdże z łyżkę cukru, łyżkę mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą ogrzaną mąkę, masło roztopić z pozostałym mlekiem i cukrem. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do mąki. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odstawać od ręki. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Masa makowa
1/2 kg maku,
30 dag cukru,
1/2 kostki masła,
posiekane orzechy
1 olejek migdałowy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa.
Mak sparzyć, odcedzić, zmielić w maszynce od mięsa lub bez mielenia dokładnie utrzeć w makutrze, dodać cukier, olejek migdałowy, masło, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową.
Lukier:
15 dag cukru,
1 białko,
pół cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać białko i sok z cytryny. Ucierać aż zgęstnieje. Lukrem smarujemy upieczone rogale. Wykonanie Po wyrośnięciu ciasta- do podwójnej objętości, dzielimy je na 4 równe części. 1. część ciasta rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,8 cm , tak aby powstało koło. Rozwałkowane ciasto kroimy ma 8 równych części, otrzymujemy trójkąty, na które nakładamy nadzienie makowe (z pozostałymi częściami ciasta postępujemy podobnie). Zwijamy rogale, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się ładnie zrumienią i jeszcze urosną.
Z podanej porcji otrzymujemy 32 smaczne rogale. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe lukrujemy.
Z tego samego ciasta możemy upiec rogale z marmoladą lub czekoladą.
Zobacz także
Polecamy
Polub nas na FB
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?