Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Rzeżucha koniecznie powinna pojawić się na świątecznym stole

Krzysztof Nowak
Rzeżucha – nie tylko ozdoba!
Rzeżucha – nie tylko ozdoba! Krzysztof Nowak
Rzeżucha – nie tylko ozdoba! Zdrowie na wielkanocnym stole Zielona łączka świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Ale to nie tylko dekoracja! To zdrowie samo w sobie!

Spis treści

Rzeżucha – nie tylko ozdoba! To również zdrowie na wielkanocnym stole

Na wielkanocnych stołach w wielu domach znów pojawią się tradycyjne, świąteczne potrawy. Żurek w chlebie, biała kiełbasa, jaja, mazurki, baby, wymyślne sałatki z majonezem, pasztety. Gdzieniegdzie nieśmiało stanie miseczka z wysianą wcześniej rzeżuchą. Nie wszyscy wiedzą, że ta niepozorna roślinka to prawdziwy magazyn witamin i mikroelementów.

Powinniśmy jeść rzeżuchę nie tylko od święta, ale przez cały rok, także zimą, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa – mówi Bożena Janicka, prezes PPOZ.

Rzeżucha zawiera witaminy z grupy B oraz sporo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. To także świetne źródło witamin: A, PP i K. Dietetycy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci. Rzeżucha ma właściwości moczopędne, zwalcza także bakterie, które znajdują się w układzie pokarmowym. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchę powinni także jeść chorzy na cukrzycę – obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki

– mówią lekarze PPOZ

ZOBACZ TAKŻE

Warto wiedzieć, że rzeżucha ma także dobroczynny wpływ na urodę

Zawarta w niej siarka wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Sok z rzeżuchy można wcierać we włosy (pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzeć w mokre, umyte włosy, owinąć głowę folią, założyć ręcznik. Trzymać pół godziny, spłukać letnią wodą).

ZOBACZ TAKŻE

Domowa uprawa rzeżuchy nie jest skomplikowana

Nasiona należy przesypać z torebki do szklanki, zalej obficie wodą. Odstawić. Gdy zaczną się kleić (jak namoczone siemię lnianie), należy je przełożyć na wilgotną warstwę ligniny, umieszczonej na miseczce, czy talerzyku. Lignina musi być ciągle wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Przykrywamy na dwa dni. Kiedy nasionka zaczną kiełkować, można zdjąć przykrycie. Po 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, nadają się do spożycia.

Ściętą rzeżuchę sieka się jak szczypior. Dodaje się do twarożku, zup, sałatek, surówek. W Wielkanoc może być świetnym dodatkiem do jaj.

– Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie, ale warto mieć ją w menu przez cały rok, a nie tylko od święta – radzą lekarze PPOZ.

ZOBACZ TAKŻE

Rzeżucha – nie tylko ozdoba!

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Rzeżucha koniecz...

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto