Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie polskie owoce to bomby witaminowe. Właśnie dojrzewają i grzech nie zjeść

AGW
Maliny, truskawki, porzeczki, borówki czy czerwone winogrono to tzw. superowoce, czyli żywność bogata w składniki uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Chronią także przed rozwojem określonych chorób. Dietetycy podkreślają, że im bardziej intensywny kolor, tym więcej korzystnych substancji. To na które polskie sezonowe owoce się skusisz?

Lato w pełni, a na krzewach rumienią się dorodne maliny, wciąż dostępne są truskawki, przybywa porzeczek czy borówek. Wybór jest spory i warto z niego korzystać. Jedząc owoce, dostarczamy sobie mnóstwa witamin i innych składników.

W Polsce królują truskawki

Truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w Polsce. "Nasz kraj zalicza się do pierwszej dziesiątki największych producentów truskawek w skali globalnej i równocześnie do grupy czołowych producentów tych owoców w UE", podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W 2020 roku truskawki w Polsce były uprawiane na powierzchni 50 hektarów, dając 3,4 t z ha, łącznie 170 tys. ton (dane GUS). W Unii Europejskiej Polska, po Hiszpanii, jest drugim producentem truskawek (w 2020 r. – z 16% udziałem w unijnej produkcji ogółem).

Te owoce jagodowe dominują w Polsce - struktura zbiorów (KOWR za GUS, 2020):

  • truskawki - 33%
  • porzeczki - 26%
  • maliny - 23%
  • aronia - 7%
  • borówka wysoka - 8%
  • agrest - 2%
  • inne jagodowe - 1%

Ceny owoców na rynku hurtowym Bronisze 6 lipca 2021:

Stawki znajdziesz na początku galerii:

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Korzystne właściwości

  • Wpływają korzystnie na wygląd cery, zębów i włosów,
  • Przedłużają młodość (dzięki zawartości antyoksydantów zapobiegają starzeniu się komórek),
  • Zapewniają uczucie sytości,
  • Są niskokaloryczne (zapobieganie nadwadze i otyłości),
  • Zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
  • Wspomagają system odpornościowy,
  • Chronią przed nowotworami,
  • Zapobiegają cukrzycy,
  • Chronią przed astmą,
  • Obniżają ciśnienie.

Źródło: prezentacja Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej we Wrześni, KOWR

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takie polskie owoce to bomby witaminowe. Właśnie dojrzewają i grzech nie zjeść - Gazeta Pomorska

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto