MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Uczennice z ZSCKR w Dobryszycach walczą o eliminacje do III Konkursu Gastronomicznego „Slow Food 2024”. ZDJĘCIA

Jacek Drożdż
Jacek Drożdż
Magda Kącka i Anna Kępa z ZSCKR w Dobryszycach zostały zgłoszone do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
Magda Kącka i Anna Kępa z ZSCKR w Dobryszycach zostały zgłoszone do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Arch. FB/ZSCKR Dobryszyce
O eliminacje do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego walczą uczennice ZSCKR w Dobryszycach

Uczennice ZSCKR w Dobryszycach w eliminacjach do Konkursu Gastronomicznego

Uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach liczą na kwalifikacje do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Slow Food 2024”. W kwietniu w klasie I PT ZSCKR w Dobryszycach odbyły się eliminacje klasowe.

Zmierzyły się w nich cztery dwuosobowe zespoły, których zadaniem było przygotowanie dania złożonego z mięsa drobiowego, dodatku skrobiowego i dodatku warzywnego, w towarzystwie polskich ziół w formie świeżej, suszonej lub mrożonej.

  • Kinga Bujacz i Weronika Freus przygotowały drobiowe kotleciki szu szu, podane z ziemniaczano – serowymi, ziołowymi krokietami w kształcie kulek, sosem Big Mac i surówką Coleslaw
  • Maja Olczyk i Hannah Lesień zaserwowały piersi z kurczaka a’la Hasselback z pietruszkowo – szpinakowym pesto, pieczonym brokułem i kalafiorem oraz ziołowymi grzankami
  • Magda Kącka i Anna Kępa zaproponowały nacinane piersi z kurczaka faszerowane szpinakowo – pokrzywowym nadzieniem, z pieczonymi w ziołach ziemniakami i grubymi plastrami selera z sosem pieprzowo – ziołowym
  • Julia Gucwa i Julia Kasprzyk przygotowały Fajitas, czyli pszenno – kukurydziane tortille, z grillowanymi paskami kurczaka, z dodatkiem ziołowego guacamole oraz grillowanych warzyw.

Uczennice, które zwyciężyły w eliminacjach klasowych to Magda Kącka i Anna Kępa i ich danie zostało zgłoszone do eliminacji ogólnopolskich.

- Zgłoszenie konkursowe wysłane! Pozostaje trzymać kciuki za kwalifikację dziewczyn do etapu ogólnopolskiego! - można przeczytać na szkolnym FB.

III Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Slow Food 2024” został ogłoszony przez ZSCKR w Oleszycach. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były „Polskie zioła w kuchni”.

Opiekunami merytorycznymi konkursu są: mgr inż. Natalia Piotrowska oraz mgr inż. Bożena Bobrowska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie żyje Jan A.P. Kaczmarek. Zdobywca Oscara miał 71 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto