Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znany kucharz Remigiusz Rączka odwiedził opactwo w Lubiniu [FOTO]

Andrzej Rajewicz
Na antenie TV1 został wyemitowany kolejny odcinek programu „Klasztorne Smaki” - według Remigiusza Rączki. Tym razem znany kucharz odwiedził opactwo Benedyktynów w Lubiniu.

W odcinku Remigiusz Rączka spotkał się z O. Maksymalianem Nawara, który oprowadzał go po opactwie. Kucharz spotkał się także z br. Filipem Burlagą, który w opactwie prowadzi pracownię ceramiczną.

Słynna Benedyktynka

W części kulinarnej programu O. Patryk Ostrzyżek opowiedział kucharzowi o produkcji słynnej Benedyktynki. Trunek produkowany jest przez braci na miejscu w opactwie. Remigiusz Rączka przygotował m.in. gulasz z dodatkiem Benedyktynki.

Znany kucharz Remigiusz Rączka odwiedził opactwo w Lubiniu [FOTO]

Gotowanie z szefową kuchni

Remigiusz Rączka spotkał się także z szefową kuchni opactwa Magdą Woźną z którą przygotował danie, które w klasztorze podawane jest zazwyczaj w święta i szczególne dni. Była to pierś z kurczaka z ziemniakami, szpinakiem i oczywiście dodatkiem Benedyktynki i Jarzębiaka.

Odcinek nagrany w opactwie dostępny jest na platformie VOD TVP1. Zobaczcie zdjęcia z tego odcinka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscian.naszemiasto.pl Nasze Miasto