W odcinku Remigiusz Rączka spotkał się z O. Maksymalianem Nawara, który oprowadzał go po opactwie. Kucharz spotkał się także z br. Filipem Burlagą, który w opactwie prowadzi pracownię ceramiczną.
Słynna Benedyktynka
W części kulinarnej programu O. Patryk Ostrzyżek opowiedział kucharzowi o produkcji słynnej Benedyktynki. Trunek produkowany jest przez braci na miejscu w opactwie. Remigiusz Rączka przygotował m.in. gulasz z dodatkiem Benedyktynki.
Gotowanie z szefową kuchni
Remigiusz Rączka spotkał się także z szefową kuchni opactwa Magdą Woźną z którą przygotował danie, które w klasztorze podawane jest zazwyczaj w święta i szczególne dni. Była to pierś z kurczaka z ziemniakami, szpinakiem i oczywiście dodatkiem Benedyktynki i Jarzębiaka.
Odcinek nagrany w opactwie dostępny jest na platformie VOD TVP1. Zobaczcie zdjęcia z tego odcinka.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?