Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bambrzok i kaszanka: Nasze nowe-tradycyjne smaki Wielkopolski

Marcin Idczak
Bambrzok może stać się poznańską potrawą regionalną
Bambrzok może stać się poznańską potrawą regionalną Powiat Poznań
Placek bambrzok, szynka dworska oraz kaszanka z boczkiem czy pochodzący z południa regionu karp w szarym sosie mogą zostać uznane za tradycyjne potrawy z poznańskiego. Dziś te dania są już niemal nieznane.

Bambrzok to pieczony rodzaj ciasta ziemniaczanego, karp smażony jest we własnej krwi z dodatkiem octu i czerwonego wina a szynka dworska jest długo wędzona i powinno się do tego używać drewna bukowego.

Listę tradycyjnych produktów prowadzi ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Mogą na nią trafić te produkty, które wytwarzane są w danym regionie od co najmniej 25 lat.

- Wpis na listę może być jednym z elementów strategii promocyjnej producenta dobrej żywności - stwierdza Wojciech Lewandowski, jeden z prowadzących kulinarny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. - Trzeba jednak pamiętać, że jedynie wyjątkowa dbałość o jakość, umiejętna promocja, dobrze pomyślana dystrybucja i oryginalność produktu zapewnią producentowi sukces - dodaje.

W Polsce na listę wpisanych zostało już ponad 1000 produktów. Z Wielkopolski jest ich 86. Są to m.in.: ślepe ryby, gzik, czy też szare kluski.

Przepis na ,,Bambrzoka” przygotowany przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie

Do przyrządzenia potrawy w tradycyjny sposób potrzebne są następujące składniki :
1. ziemniaki 2 kg
2. mąka pszenna 120 g
3. jajka 4 szt.
4. soda oczyszczona 1 łyżeczka
5. sól (do smaku)
6. tłuszcz 3 – 4 łyżki

Jak go zrobić? Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na plendze. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i posmarować na wierzchu rozpuszczonym tłuszczem. Piec w temperaturze 250 stopniach C na złoty kolor około 30 minut. Bambrzok podawany jest na ciepło.

Zobacz także: Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY]

Jeżeli „Bambrzok” przygotowujemy z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką to możemy podawać go jako danie główne.

Natomiast na podwieczorek przygotowujemy Bambrzoka na słodko, z dodatkiem 80/100 g cukru i wtedy podajemy go z musem jabłkowym lub powidłami i kawą zbożową.

Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku


ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bambrzok i kaszanka: Nasze nowe-tradycyjne smaki Wielkopolski - Kościan Nasze Miasto

Wróć na koscian.naszemiasto.pl Nasze Miasto