Wszystkie produkty spożywcze ubiegające się o certyfikat Doceń Polskie przechodzą dwa etapy oceny. Podczas pierwszego sprawdza się czy są one związane z naszym krajem np. poprzez składniki lub recepturę. Wyroby, które pozytywnie przejdą wstępną weryfikację, zostają dopuszczone do drugiego etapu - audytu certyfikacyjnego.
Tutaj decydujący głos należy do loży ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, szef kuchni. W loży zasiadają m.in. przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz kucharze reprezentujący Fundację Klubu Szefów Kuchni. Każdy z ekspertów samodzielnie ocenia artykuły spożywcze, a następnie przyznaje im punkty w skali 1-10. Ocenie podlegają smak i wygląd wyrobu, a także stosunek jakości produktu do jego ceny.
W tym roku jednym z laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń Polskie zostały szparagi konserwowe produkowane przez kościańską firmę Frykas. - Dzięki programowi producenci zyskują dodatkowy atut na bardzo konkurencyjnym rynku, a konsumenci pewność, że wyrób został sprawdzony przez fachowców. Certyfikat to także potwierdzenie pochodzenia produktu i wskazówka dla osób, które kupują polską żywność - zaznacza Anna Koza specjalista ds. public relations w Adventure Media.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?