MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe sposoby na przygotowanie profesjonalnej kawy ZDJĘCIA

Mateusz Zwierz
Maksymilian Menciński
Mariusz Bałut - zwycięzca eliminacji do Finału mistrzostw "Best Barista Vergnano" zapoznał nas z technikami przygotowania profesjonalnej, wyjątkowej i pysznej kawy domowymi sposobami. Poniżej przepis na przygotowanie tej oto kawy.

1. Kawa z dripa:

Do przygotowania tej kawy należy poświęcić trochę więcej czasu, niż przy kawach tradycyjnych. Czas przygotowania tej kawy to ok. 2,5 - 3,5 minut.

Do przyrządzenia kawy będziemy potrzebować:

- Waga lub miarka,
- Drip oraz filtry,
- Młynek,
- Dzbanek lub filiżankę,
- Czajnik,
- Woda ok. 250-300 ml
- Ziarna kawy łagodnie palone (grubo i świeżo mielone) ok. 15-18 gr.

Na 100 ml kawy przypada 6 gr mielonych ziaren kawy, czyli ok. 15-18 gr na 250-300 ml kawy. Na dzbanek lub filiżankę kładziemy dripa wraz z filtrem. Filtr należy zalać wrzątkiem w celu rozgrzania urządzenia by te nie traciło temperatury w dalszej części parzenia kawy oraz by pozbyć się papierowego posmaku filtra. Po zalaniu filtra wrzątkiem należy wylać wodę z podstawionego wcześniej dzbanka lub filiżanki. Do wypłukanego już filtra wsypujemy 15-18 gr świeżo i grubo mielonych ziaren kawy. Całość zalewamy wodą o temperaturze ok. 90°C (odczekać ok. 2 min po zagrzaniu wody) oraz w trzech partiach. Początkowo zalewamy ziarna 50 ml wody w celu zwilżenia kawy by ta wydobyła z siebie aromaty i wytrąciła CO2. Po 30 sek. kolejno wlewamy 100 ml i 100 ml wody. Kawa powinna być gotowa po ok. 2,5 - 3,5 min od czasu pierwszego zalania. Po zaparzeniu warto przemieszać kawę.

Kawę można również kupić i spróbować w kawiarni "Saskia" w Kościanie.

Zachęcamy do przygotowania i spróbowania kawy.

2. Cappuccino:

Do przyrządzenia kawy będziemy potrzebować:

- Ekspres do kawy
- Kawa (najlepiej włoska)
- Mleko

Do 20 ml (parzone ok. 25 sek.) espresso dolewamy 120 ml spienionego i wystudzonego mleka zachowując kremową piankę grubości ok.1 cm. Mleko można wlać w całości uzyskując kawowy pierścień lub pobawić się i spróbować stworzyć wzór.

Zachęcamy do spróbowania i stworzenia własnych wzorów oraz podzielenia się nimi na Facebook'u - Kościan NaszeMiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscian.naszemiasto.pl Nasze Miasto