1. Kawa z dripa:
Do przygotowania tej kawy należy poświęcić trochę więcej czasu, niż przy kawach tradycyjnych. Czas przygotowania tej kawy to ok. 2,5 - 3,5 minut.
Do przyrządzenia kawy będziemy potrzebować:
- Waga lub miarka,
- Drip oraz filtry,
- Młynek,
- Dzbanek lub filiżankę,
- Czajnik,
- Woda ok. 250-300 ml
- Ziarna kawy łagodnie palone (grubo i świeżo mielone) ok. 15-18 gr.
Na 100 ml kawy przypada 6 gr mielonych ziaren kawy, czyli ok. 15-18 gr na 250-300 ml kawy. Na dzbanek lub filiżankę kładziemy dripa wraz z filtrem. Filtr należy zalać wrzątkiem w celu rozgrzania urządzenia by te nie traciło temperatury w dalszej części parzenia kawy oraz by pozbyć się papierowego posmaku filtra. Po zalaniu filtra wrzątkiem należy wylać wodę z podstawionego wcześniej dzbanka lub filiżanki. Do wypłukanego już filtra wsypujemy 15-18 gr świeżo i grubo mielonych ziaren kawy. Całość zalewamy wodą o temperaturze ok. 90°C (odczekać ok. 2 min po zagrzaniu wody) oraz w trzech partiach. Początkowo zalewamy ziarna 50 ml wody w celu zwilżenia kawy by ta wydobyła z siebie aromaty i wytrąciła CO2. Po 30 sek. kolejno wlewamy 100 ml i 100 ml wody. Kawa powinna być gotowa po ok. 2,5 - 3,5 min od czasu pierwszego zalania. Po zaparzeniu warto przemieszać kawę.
Kawę można również kupić i spróbować w kawiarni "Saskia" w Kościanie.
Zachęcamy do przygotowania i spróbowania kawy.
2. Cappuccino:
Do przyrządzenia kawy będziemy potrzebować:
- Ekspres do kawy
- Kawa (najlepiej włoska)
- Mleko
Do 20 ml (parzone ok. 25 sek.) espresso dolewamy 120 ml spienionego i wystudzonego mleka zachowując kremową piankę grubości ok.1 cm. Mleko można wlać w całości uzyskując kawowy pierścień lub pobawić się i spróbować stworzyć wzór.
Zachęcamy do spróbowania i stworzenia własnych wzorów oraz podzielenia się nimi na Facebook'u - Kościan NaszeMiasto.pl
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?