Pokaz sztuki kulinarnej w Kościańskim Ośrodku Kultury, zatytułowany "Czary gary" poprowadził Tomasz Mitręga. W świecie znawców kuchni to dość znana postać. Tomasz Mitręga jest szefem kuchni poznańskiej restauracji Republika Róż oraz organizatorem warsztatów kulinarnych w Republice Słonecznej. Swój fach doskonalił m.in. w restauracjach w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.
Zobacz też: Koncert kolęd w Kościanie [zdjęcia]
Kulinarne warsztaty w Kościańskim Ośrodku Kultury przyciągnęły dwadzieścioro osób. Miłośnicy gotowania nie tyle podpatrywali mistrza, co pod jego okiem przygotowywali składniki sałatek i sosów. Tomasz Mitręga dzielił się z uczestnikami pokazu sprawdzonymi przepisami, co nie oznacza, że zabrakło miejsca dla improwizacji. - Kiedy tu jechałem przyszedł mi do głowy pomysł na danie. Zrobimy je i sprawdzimy czy jest smaczne - stwierdził Tomasz Mitręga.
Kilkugodzinny pokaz sztuki kulinarnej w Kościańskim Ośrodku Kultury przyniósł również inne niespodzianki. - Przyznam, że jeszcze nigdy nie gotowałem w miejscu, w którym nie było pieprzu i soli - stwierdził mistrz kuchni. Obie te rzeczy po chwili dostarczył jeden z pracowników KOK. Warsztaty, jak przystało na spotkanie kulinarne, zakończyły się degustacją tego, co przygotowano.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?